Święta Hildegarda von Bingen żyła w latach 1098-1179 w Niemczech. Wstąpiła do klasztoru benedyktynek w Disibodenberg i w wieku 35 lat została opatką. Św. Hildegarda przez całe życie miała wizje, które pomogły jej dojrzeć mądrość Bożą i być postrzeganą jako prorok. Zapisała to, co Bóg jej powiedział i pokazał poprzez te wizje, a także opublikowała wiele tomów na temat nauki, medycyny i teologii.
Była także bardzo szczera, jeździła na wyjazdy misyjne i wygłaszała kazania w innych klasztorach i na targowiskach. Obecnie wokół jej nauk panuje kultura odrodzenia, zwłaszcza nauk o tym, jak jeść, aby zachować zdrowie, oraz o wielu jej leczniczych i ziołowych środkach.
Zasady życia św. Hildegardy
Wzmocnij duszę poprzez modlitwę i medytację, poprzez wspieranie talentów i cnót oraz pracuj przeciwko słabościom i występkom.
Regularna detoksykacja poprzez specjalne „kuracje” lub zabiegi, takie jak upuszczanie krwi, kuracja piołunem (i wiele innych), terapie postne i oczyszczające, które mają wzmacniać organizm.
Kiedy dusza, ciało i umysł są jednakowo mocne, wówczas cztery soki i elementy życia są zrównoważone. Dzięki temu organizm może optymalnie pracować i czuć się zdrowo. Równowagę tę łatwo jednak zaburzyć poprzez nieprawidłowe nawyki i pożądliwości związane z jedzeniem i piciem.
Wyostrz zmysły, żyj celowo i wesoło; „kochaj życie i prawidłowo wykorzystuj swoje pięć zmysłów”, zachęcając do optymizmu i osobistej odpowiedzialności.
W skrócie: Jedz zdrowo, korzystaj z naturalnych metod leczenia i żyj zdroworozsądkowo.
Wpływ św. Hildegardy
Hildegarda von Bingen miała wiele pomysłów na zdrowe odżywianie. Niektórzy ludzie w dzisiejszych czasach zdecydowali się odżywiać według tych zasad i istnieją całe kluby internetowe poświęcone jej naukom żywieniowym. Lekcje Hildegardy nadal w pewnym stopniu wpływają na niemiecką kuchnię, a te zasady pomogły ukształtować niektóre kulturowe pomysły na jedzenie, z którymi możesz się spotkać podczas pobytu w Niemczech.
Pokarmy według ich zdolności „uzdrawiających”.
- Zdrowa żywność: fasola, masło, orkisz, słodkie kasztany, koper włoski, wafle korzenne, pieczona kasza orkiszowa, sałata z koperkiem lub czosnkiem lub octem i oliwą. miód, marchew, fasola garbanzo, dynia i jej olej, migdały, chrzan, rzodkiewka, cukier surowy, buraki czerwone, seler gotowany, olej słonecznikowy, ocet winny, gotowana cebula.
- Zdrowe mięsa: drób, jagnięcina, wołowina, dziczyzna, koza.
- Zdrowe ryby: lipień, pstrąg, okoń, dorsz, szczupak, sum, sandacz.
- Zdrowe owoce: jabłka, gotowane gruszki, jeżyny, maliny, czerwone porzeczki, derenie, wiśnie, morwy, niesplik, pigwy, tarniny, winogrona, cytrusy, daktyle.
- Zdrowe napoje: piwo, kawa orkiszowa, soki owocowe rozcieńczane wodą z górskiego źródła, herbaty z kopru włoskiego, dzikiej róży lub szałwii, wino, mleko kozie.
- Zdrowe przyprawy: mięta wodna, bylica, korzeń rumianku hiszpańskiego, pokrzywa, rzeżucha wodna, korzeń płonącego krzewu, korzeń goryczki, koper włoski, babka płesznik, korzeń galgantu, surowy czosnek, mięta ogrodowa, pieprz kubeba, lawenda, lubczyk, owoc drzewa laurowego, łoboda, mak , gałka muszkatołowa, kminek, goździki, pietruszka, tymianek dziki, wrotycz pospolity, szałwia, krwawnik pospolity, korzeń lukrecji, ruta, hyzop, cynamon.
- Trzymaj się z daleka od „kuchennych trucizn”: węgorza, kaczki, groszku, truskawek, tłustego mięsa, ogórków, gęsi domowej, jagód, czarnego bzu, kapusty, krabów, porów, soczewicy, psiankowatych (takich jak ziemniaki), oliwy z oliwek, grzybów, brzoskwiń, śliwek , cukier rafinowany, proso, surówka, lin (ryba), gładzica (ryba), wieprzowina, biała mąka pszenna, kiełbasa. W przypadku choroby takiej jak rak nie należy w ogóle spożywać białka zwierzęcego.
Jak i kiedy jeść
Pierwszy posiłek powinien być ciepły, aby rozgrzać żołądek. Posiłek ten pomaga żołądkowi dobrze funkcjonować przez resztę dnia. Dobrym posiłkiem jest tostowy chleb orkiszowy, kawa orkiszowa lub herbata z kopru włoskiego i ciepła, prażona owsianka orkiszowa z suszonymi owocami.
Pierwszy posiłek należy spożyć późnym rankiem, tuż przed południem lub około południa. Tylko chorzy i słabi powinni jeść wcześniej, aby nabrać sił.
Przed jedzeniem należy żuć nasiona kopru włoskiego, aby wspomóc trawienie i odświeżyć oddech.
Pij z umiarem. Pij podczas posiłków, ale nie za dużo, w przeciwnym razie możesz za bardzo rozrzedzić dobre soki w organizmie. Sama woda nie jest zdrowym napojem, ale woda zmieszana z sokiem owocowym lub zrobiona z herbaty ziołowej może być zdrowa.
Surowe jedzenie może zaszkodzić organizmowi. Hildegarda przestrzega przed źle przygotowanymi potrawami, które nie są ugotowane.
Najwyżej oceniane potrawy św. Hildegardy to orkisz, kasztany, koper włoski i ciecierzyca (fasola garbanzo). „Orkisz tworzy zdrowe ciało, dobrą krew i szczęśliwe podejście do życia” – pisze. Mięso powinno pochodzić od zwierząt, które jedzą trawę i siano i nie mają zbyt wielu potomstwa. Masło i śmietana od krowy są dobre, ale mleko i ser od kozy są lepsze. Oleje z nasion słonecznika i dyni są dobre; oliwa z oliwek jest zarezerwowana do celów leczniczych.
Wskazówki żywieniowe św. Hildegardy
- Pierwszy posiłek powinien być ciepły
- Zdrowi ludzie powinni jeść późno
- 2 do 3 posiłków dziennie
- Pij w czasie posiłku
- Krótka drzemka w południe jest zdrowa
- Nie jedz zbyt dużo i upewnij się, że jedzenie i napoje nie są ani za ciepłe, ani za zimne
- Surowe jedzenie jest trudne dla żołądka
- Gotuj swoje dania
- Wybierz się na spacer po wieczornym posiłku
W oparciu o: http://hildegardvonbingen.de/ernaehrung/ernaehrungslehre/